CoolSculpting

CoolSculpting Nedir? Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

CoolSculpting, vücuttaki bölgesel yağlanmaları azaltmak için uygulanan kozmetik bir tedavidir. Vücudun ilgili bölgelerindeki yağ hücrelerini dondurmak suretiyle çalışır.

Hekimler CoolSculpting’i, vücudun diyet ve egzersize rağmen yok olmayan fazlalıkların olduğu bölgelerdeki yağ oranını azaltmak için kullanırlar.

CoolSculpting invaziv değildir, yani cerrahi, kesi veya anestezi içermez, bu nedenle Liposuction’dan daha az risk taşır. İşlem güvenlidir, ancak insanlar bazı minimal yan etkilerin oluşabileceğinin farkında olmalıdır.

CoolSculpting, kriyolipoliz adı verilen, FDA onaylı bir yağ azaltma yöntemidir.

CoolSculpting kriyolipoliz, yağ hücrelerini parçalamak için dondurucu sıcaklıklar kullanır. Soğuk, diğer hücrelere yağ hücrelerine zarar vermez ve bu nedenle cilde veya altta yatan dokuya da zarar vermez.

İşlem sırasında, yağ dokusu alanının üstündeki cilde, yağ hücrelerini soğutan bir aplikatörle müdahale edilir. Soğuk sıcaklıklar bölgeyi uyuşturur ve hastalar uygulama bölgesinde serinletici bir his hissedebilirler.

CoolSculpting işlemi ortalama yaklaşık bir saat kadar sürer. Cildi veya dokuyu zedelemediği için iyileşme süresi gerektirmez. Bazı hastalar, CoolSculpting uygulanan bölgede, yoğun bir egzersiz veya küçük kas yaralanmasından sonra oluşana benzer bir ağrı hissedebilirler.

İşlemden sonra yağ hücrelerinin vücuttan atılması yaklaşık 2-3 ay sürebilir. Bu gerçekleştiğinde, yağ kütlesi ortalama yüzde 20-30 azalabilmektedir.

CoolSculpting Etkili Midir?

CoolSculpting kriyolipoliz yüksek başarı oranına sahiptir. Fazlalık olan bölgelerdeki yağları vücuttan atmada etkilidir ve liposuction gibi diğer prosedürlere kıyasla daha az yan etkiye sahiptirler.

Bu işlem, yağ fazlalıklarını azaltabilse de, bir mucize tedavi değildir ve insanlar bölgedeki yağ kütlesinin tamamen yok olmasını beklememelidir. 

Yaşam tarzı ve diğer faktörler de etkinliğinde rol oynayabilmektedir. CoolSculpting yaptırsanız da sağlıksız bir beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip bireylerde daha az miktarda yağ yıkımı gözlenebilir.

Benzer şekilde, CoolSculpting gevşek cilt dokusunu sıkılaştırmaz. Eğer uygulama yapılan bölge belli miktarda gevşekse veya sarkma varsa işlemden sonra bölgedeki yağ dokusu da azalacağından, gevşek görünüm belirginleşebilir. Böyle durumlarda, CoolSculpting’e yardımcı olabilecek cilt sıkılaştırmada etkili prosedürlerden faydalanılabilir.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarda, uygulama yapılan bölgedeki yağ miktarının ortalama yüzde 14.67 ila 28.5’ini kaybolduğunu tespit etmişlerdir.

Hangi bölgelere uygulanır?
Uygulama öncesi herhangi bir hazırlığa ya da anestezik kreme ihtiyaç duyulmayan CoolSculpting tedavisi lokal fazlalıkların olduğu her bölgeye uygulanabilir. Love handle da denen belin yan kısımlarındaki fazlalıklar, çene altı, kollar, üst ve alt karın, bacaklar, göbek, kalça, sırt, sutyen altındaki katlar ve basen gibi tüm bölgesel fazlalıklarda etkili bir tedavidir. Her bölge için tek seans yeterlidir.